21
kesä
2022

Loma on parasta työterveyshuoltoa

Tällä viikolla nostettiin uutisiin osittain karuakin tutkimustulosta yksinyrittäjien jaksamisesta, tulotasosta ja kasvuhalukkuudesta.

Suomen Yrittäjät suorittaa kolmen vuoden välein laajan tutkimuksen yksinyrittäjille ja vuoden 2022 tutkimuksen tulokset ovat nyt julkaistu. Olipahan mielenkiintoista luettavaa! Tuloksissa ei sinänsä kovin paljon ollut uutta tietoa – sellaista, mitä en päivittäisissä kohtaamisissa yksinyrittäjien kanssa kuulisi – mutta kyllä ne luvut vaan hätkähdyttävät. 

Meitä yksinyrittäjiä on tässä maassa lähes 190 000. Se on valtava määrä itsensä työllistäviä, luovia ja sinnikkäitä tekijöitä. Mutta kunpa he vain jaksaisivat. Karu lukema tutkimustuloksissa nimittäin on se, että 54 % yksinyrittäjistä on kokenut haasteita jaksamisessa. Niin suuri osa meistä kipuilee jaksamisen rajoilla, kaipaa tukea ja apua ja tarvitsee lisäkäsiä. Ja silti tekee kaiken itse. 27 % heistä kertoo, ettei ole hakenut apua jaksamiseen. 

Yksin puurtamisessa säästää toki rahaa eikä monella taida olla aikaa etsiä apulaisia saati sitten hakeutua terveystarkastukseen tai budjetoida työterveyskuluihin. Jos vaan jaksaisi jutella, juttelisi jonkun asiantuntijan kanssa. 

Tällä tavalla ei pitkälle pötkitä. Useat yrittäjät ovat sinnitelleet läpi koronavuosien, toisia on pidellyt pinnalla tienaava puoliso, osa on viimeisillä voimillaan kehittänyt uusia palveluita tai tuotteita.

Mutta arvaapa, mitä tutkimusten mukaan yrittäjyydessä eniten arvostamme: yrittäjän vapautta. Onko se vapautta, että pulssi huutaen puskemme eteenpäin viimeisillä voimavaroilla? Vapauttako on 50-tuntinen työviikko ja unettomat yöt? EI!

Sanon tämän karusti ja suoraan, osin omasta kokemuksestakin: 

Jos teet 50 tuntia viikossa töitä, tienaat alle 2 000€ kuukaudessa eikä sinulla ole vapaa-aikaa ja lomista saat vain haaveilla, lopeta moinen. Toinen vaihtoehto on jatkaa samaan malliin ja havahtua sairastumiseen, uupumiseen ja liiketoiminnan pakkolopetukseen, mikä vie bisneksen sinun lisäksesi myös yhteistyökumppaneiltasi. 

Pidä breikki, pidä lomaa. Se on parasta työterveyshuoltoa. Yrityksesi ei kaadu siihen. Pyydä vaikka yrittäjäystävää avuksi sijaistamaan sinua. Tehkää toisillenne sama palvelus vaihtokauppana.

Ja kun se breikki koittaa, kävele nurmikolla avojaloin. Katsele ympärillesi. Kiedo itsesi läheisiisi, kuuntele heitä. Nuku. Hengitä ihanaa ilmaamme, sillä minä hengitän sinuun päin. Minä tahdon nähdä sinun ja yrityksesi kasvavan ja kehittyvän ja sinun nauraen nauttivan sen vapauden ansiosta. 

 

Kesäterkuin,

Petra

 

 

Lähde: Suomen Yrittäjät Yksinyrittäjäkysely 2022

Jaa kirjoitus
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vastaa

Tilaa Opineon uutiskirje ja liity uudistuvien yrittäjien joukkoon!

Kirjoitan mielelläni ajankohtaisista ilmiöistä oppimisen ja yrittäjyyden kentällä.

Lukeminen ja ajatustenvaihto edistää ideointia ja toki on tärkeää verkostoitua.

Liity siis joukkoomme tilaamalle uutiskirje!