21
huhti
2023

“Mä en oo oikein valmistautunut.”

“Mä en oo oikein valmistautunut.” Se kuuluisa yrittäjän tapa aloittaa esitys, jonka tavoitteena on vakuuttaa kuulija.

Nyt vähän jo särähtää korvaan. Olen tämän vuoden aikana kuullut ja nähnyt muutamankin kerran yrittäjän, joka aloittaa puheenvuoronsa näin. Ihan sanoo sen ääneen, vaikka kyllähän sen sitten saattaa kuulija havaitakin. 

Tässä voi olla yleisölle kaksi hämmentävää viestiä. 

  1. Emme yleisössä ole moisen arvoisia tai kyseinen asia ei ole sinulle tärkeä. 
  2. Koetat vähätellä tehtyä työtäsi saadaksesi jotain armollisuutta johonkin. 

 

Vaihtoehto 2 on melko tavallista. Kommentin jälkeen presentaatio heijastuu seinälle ja on lähes täydellisesti rakennettu – ihan vaikka vaan eilen vähän teit. Hyvä. Puhe-esitys puolestaan voi hieman kangerrella, mutta asia tulee esiin, ehkä sittenkin valvoit hieman sitä miettiessäsi. 

Vaihtoehto 1 on jo ikävämpi juttu. Silloin dissaat oikeastaan niin itseäsi kuin yleisöäsi. Kuulija voi olla hieman hämmentynyt jo ennen kuin aloitat esityksesi. Hän voi myös odottaa ylimalkaista esitystä ja suhtautua näin itsekin hieman ylimalkaisesti aiheeseesi. Aito mahdollisuus on menetetty, koska yrittäjälle jokainen esiintyminen on myös mahdollisuus. Mahis myydä, kertoa tarina, tehdä vaikutus. 

Valmistautuminen mahdollistaa aitouden, varmuuden ja jopa ilon. Ei tartte puristaa niin lujaa. Voi  keskittyä olennaiseen eli ihmisten kohtaamiseen – ollaanpa verkossa tai neukkarissa tai seminaarisalissa. Ihmisiä me kaikki olemme ja toistemme puolella. Ei kukaan odota laskurin kanssa sitä, kuinka nopeasti epäonnistut. Päinvastoin!

Mutta olipa vähättelevä kommenttisi kumpaa ryhmää tahansa, mieti vielä. Voisiko sitä muuttaa?
Valmistaudu palaveriin ennakkotiedoin ja -kysymyksin tai vaikka lukemalla esityslista. Valmistaudu verkossa tapahtuvaan koulutukseen hankkimalla kameralla varustettu tietokone. Valmistaudu saamaan juuri sen verran, mitä itse annat. 

 

Miten sinä valmistaudut?

Jaa kirjoitus
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vastaa

Tilaa Opineon uutiskirje ja liity uudistuvien yrittäjien joukkoon!

Kirjoitan mielelläni ajankohtaisista ilmiöistä oppimisen ja yrittäjyyden kentällä.

Lukeminen ja ajatustenvaihto edistää ideointia ja toki on tärkeää verkostoitua.

Liity siis joukkoomme tilaamalle uutiskirje!