27
syys
2023

Osaamisen kehittäminen on yrittäjän tärkein työkalu 

Osaamispääoma on varmin liiketoimintasi työkalu.

Jokainen yrittäjä tavoittelee yritystoiminnan menestystä ja varmasti pallottelee mielessään keinoja, joilla liiketoiminta laajenee, kassavirta kasvaa ja brändi vahvistuu. Mitäpä jos kertoisin, että paras työkalu näiden tavoitteiden saavuttamiseen on lähempänä kuin arvaatkaan, usein maksutonta sekä jokaisen käytettävissä?  

Oman osaamisen jatkuva kehittäminen on työkalu, joka mahdollistaa yrityksen jatkuvan kasvun. Se avaa ovia uusille mahdollisuuksille, aluevaltauksille sekä menestykselle, jota et välttämättä osannut edes tavoitella. 

 

Viisi syytä kehittää omaa osaamista 

 

1. Tietotaidon kehittäminen 

Yksinyrittäjänä olet vastuussa liiketoiminnan jokaisesta osa-alueesta. Olet toimitusjohtaja, markkinointi- ja talouspäällikkö, myyjä, asiakaspalvelija, tuotekehittäjä sekä paljon muuta. Tämä tarkoittaa sitä, että sinulla tulee olla tietoa yrityksen kaikista osastoista. Kun vahvistat osaamistasi näillä yrittäjyyden osa-alueilla, nouset superosaajaksi ja yrittäjänä kärkijoukkoihin! Samalla tulet alallasi tunnetuksi yrittäjänä, joka kehittää taitojaan jatkuvasti alan muutoksien mukana tai jopa edellä niitä. 

 

2. Kilpailuetu 

Kilpailu yritysmaailmassa on kovaa ja erottautuminen saattaa tuntua haastavalta. Yrittäjän oma osaaminen on kilpailuetu, jota kukaan eikä mikään voi viedä sinulta pois. Kun opiskelet ja kehität taitojasi, laajennat osaamistasi ydinpalvelusi tai –tuotteesi ympärille. Näin voit tarjota asiakkaillesi ainutlaatuista ja asiantuntevaa palvelua. 

 

3. Kehittyminen muutoksen mukana 

Yritysmaailma muuttuu ja kehittyy jatkuvasti uusien trendien ja teknologioiden myötä. Siksi myös sinun on kehityttävä sen mukana. Seuraa alasi uutisia, kehitä taitojasi ja osallistu tapahtumiin. Tieto on valtaa ja pysymällä ajan tasalla sopeudut nopeisiin muutoksiin samalla, kun kilpailijasi jää ihmettelemään. Ennakointi, tieto ja opitun jalostaminen ovat voittavan yrittäjän ainesosia.  

 

4. Ammatillinen itsetunto 

Omien taitojen kehittäminen lisää yrittäjän itsevarmuutta liiketoiminnassa. Kun tiedät hallitsevasi taidon tai tietäväsi alasi toiminnasta ja trendeistä, olet halukkaampi ottamaan enemmän riskejä ja tarttumaan uusiin mahdollisuuksiin rohkeasti. Asiakkailtasi ei myöskään jää itsevarmuutesi huomaamatta: he tunnistavat, että olet alasi ammattilainen ja luotettava tekijä. Jatkuva osaamisen kehittäminen todistaa asiakkaillesi, että sinun ammattitaitoon kannattaa luottaa, sillä seuraat alasi trendejä ja osaat hyödyntää osaamistasi.  

 

5. Investointi tulevaisuuteen 

Oman osaamisen kehittäminen on kestävä investointi yrityksen tulevaisuuteen. Uuden oppiminen ja omien taitojen kehittäminen auttaa yrittäjää saavuttamaan tavoitteet, kasvattamaan liiketoimintaa sekä laajentamaan toimintaa uusille aluevaltauksille. Yrityksellä on edessä siis kirkkaampi ja vahvempi tulevaisuus! 

 

Nainen istuu portaikolla ja lukee kirjaa.

 

Miten kehittää omaa osaamista yksinyrittäjänä? 

 

Oppiminen on jatkuva prosessi, joka vaatii sitoutumista ja vaivannäköä. Se on kuitenkin tärkein kasvun työkalu, jonka voit yrityksellesi tarjota. Nykyään on tarjolla valtava kattaus erilaisia tapoja kehittää omaa osaamista tavoitteista ja resursseista riippuen. Ensimmäinen askel oman osaamisen kehittämisessä on tunnistaa tarve. Mieti, millä yrittäjyyden osa-alueella haluat kehittyä. Voit pohtia, millä taidoilla palvelet asiakastasi mahdollisimman kokonaisvaltaisesti ja millaista osaamista tarvitset yritystoimintasi kasvattamiseen.  Joskus vastausta ei löydy helposti. Sen vuoksi joskus on vain hyvä ottaa haltuun koko yrityksen “kivijalka”.  

 

Kun olet päättänyt, miten haluat kehittyä, on aika opiskella. Voit opiskella tiettyä taitoa, yrittäjyyden osa-aluetta tai yrittäjänä menestymistä kokonaisvaltaisesti. Tarjolla on yksittäisiä kursseja, webinaareja, seminaareja, työpajoja, kirjoja sekä pidempiä koulutuksia. Kuten usein totean, elämä on paras oppimisympäristö! Älä siis pelkää investoida kouluttautumiseen aikaa ja/tai rahaa. Kenties parasta yrittäjänä opiskelussa on se, että voit ottaa uudet tiedot ja taidot heti käyttöön. Voit heti soveltaa oppimaasi omassa liiketoiminnassasi ja näet tulokset nopeasti.  

 

Oman osaamisen kehittäminen ei ainoastaan auta sinua menestymään yritystoiminnassasi. Se auttaa sinua myös valmistautumaan tuleviin muutoksiin, trendeihin ja mahdollisuuksiin. Jatkuva kehitys tarkoittaa jatkuvaa kasvua. Se onkin yksi tekijä, joka erottaa yrittäjän kilpailijoista. Älä siis epäröi käyttää resurssejasi oman osaamisesi kehittämiseen. Usein se on paras päätös, jonka voit yrityksesi puolesta tehdä.  

Jaa kirjoitus
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vastaa

Tilaa Opineon uutiskirje ja liity uudistuvien yrittäjien joukkoon!

Kirjoitan mielelläni ajankohtaisista ilmiöistä oppimisen ja yrittäjyyden kentällä.

Lukeminen ja ajatustenvaihto edistää ideointia ja toki on tärkeää verkostoitua.

Liity siis joukkoomme tilaamalle uutiskirje!