2
maalis
2022

Varastatko ilmatilaa?

Mulla on muutama suositus/motto, joita viljelen erityisesti yksinyrittäjille koulutuspäivinä. Tutut yrittäjät jo hieman osaavat hymähdellä näille.

Niistä motoista ei sen enempää, mutta haluan nostaa tänään tämän yhden ohjeeni (ehkä maailmantilannekin sai tämän korostumaan): Älä vie verkossa ilmatilaa.

Kun nykyään niin usein tapaamme verkossa, meillä on käytössä rajallinen määrä vuorovaikutusilmaa. Sitä ei uskoisi, kun toisaalta olemme hyvin intiimisti yhdessä: kamerat ja mikit auki – hyvinkin läsnä.

Siinä samassa vuorovaikutusilmassa, vaikka kaveri olisi kaukanakin, meidän on hyvä yhtä lailla kunnioittaa yhteistä ilmatilaa. Kysy, mutta kuuntele. Kommentoi, mutta kunnioita.

Kun ilmatila on rajatumpi, saattaa houkuttaa mahdollisuus käyttää ne mikki auki -hetket itsemme esiintuomiseen. Hyvä, tähän aina toisaalta kannustankin. Mutta kun ryhmätilanteessa käytät hyväksesi niitä sosiaalisia taitojasi, saatat antaa myös muille ilmatilaa: kysymällä. Muista, että saat paljon enemmän selville muista ihmisistä kysymällä kuin kertomalla. Esitä siis kysymyksiä ja kuuntele. Kommentoi, mutta kommentoi kunnioittaen. Mikään ilmatila verkossa ei ole riittävä pelkkään itsekehuun tai oman erinomaisuuden korostamiseen. Tätä voi myös harjoitella:

1. Mieti avoimia kysymysaloituksia: miten, mikä, mitä, kuka, milloin?
2. Kirjoita chattiin asiat, jotka eivät liity keskusteluun, mutta jotka haluat tuoda esiin. Myös chatissa voi esittää kysymyksiä.
3. Jätä tilaa toisten uteliaisuudelle: he löytävät varmasti tiedon taustastasi, jos se kiinnostaa. Opettele napakkuutta esimerkiksi esittelyyn: kuka olet, mitä myyt (toimiala ei vielä kerro kuin toimialan).
4. Sovi jatkotapaamisia. Älä käytä siis kaikkea viehätysvoimaasi ilmatilassa. Huomioi introvertit ja hiljaiset signaalit.

Mikä on sinun vinkkisi ilmatilan raikkaanapitoon?

Jaa kirjoitus
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tilaa Opineon uutiskirje ja liity uudistuvien yrittäjien joukkoon!

Kirjoitan mielelläni ajankohtaisista ilmiöistä oppimisen ja yrittäjyyden kentällä.

Lukeminen ja ajatustenvaihto edistää ideointia ja toki on tärkeää verkostoitua.

Liity siis joukkoomme tilaamalle uutiskirje!