Kasvu vaatii aikaa, resursseja ja strategiaa. Eräs tehokkaimmista työkaluista kasvuun on verkostoituminen. Se ei ole pelkkää kuohuvan juomista ja käyntikorttien vaihtamista cocktail-tilaisuuksissa, vaan mahdollisesti ratkaiseva tekijä yritystoimintasi kasvussa.
Verkostoitumisen ytimessä
Verkostoituminen on prosessi, jossa luot ja ylläpidät suhteita muihin yrittäjiin, alan tekijöihin sekä sidosryhmiin. Verkostot ovat kuin silta, joka yhdistää sinut ja yrityksesi laajaan osaamisen ja vertaistuen verkkoon. Yksinyrittäjänä saattaa usein ajatella, että menestyäkseen tarvitsee vain omaa osaamistaan. Verkostoituminen avaa kuitenkin ovia uusiin mahdollisuuksiin, yritystoiminnan kehittämiseen sekä kasvuun, jollaista et osannut yksin edes tavoitella.
Viisi syytä verkostoitua
1. Opit uutta
Verkostoituminen eri alojen sekä oman alan tekijöiden kanssa tarjoaa sinulle mahdollisuuden oppia uutta. Voit pallotella ideoita muiden yrittäjien kanssa, saada uusia näkökulmia sekä arvokasta palautetta. Toisella yrittäjällä saattaa olla vastaus pulmaan, jota olet jo pitkään pohdiskellut tuloksetta. Raikkaat näkökulmat ja kannustus auttavat sinua tekemään parempia päätöksiä ja tavoitteita yritystoiminnassasi.
2. Vertaistuki
Yksinyrittäjän arki on usein nimensä mukaisesti yksinäistä. Yrittäjyys tarjoaa vapautta, mutta yksin jääminen on suuri uhka yksinyrittäjän kasvulle ja myös hyvinvoinnille. Muiden yrittäjien tarjoama vertaistuki on myös ainutlaatuista; kukaan muu ei välttämättä ymmärrä yrittämisen ydintä, kuten toinen yrittäjä.
3. Mahdollisuudet
Verkostoituminen avaa ovet mahdollisuuksille. Olipa kyseessä oman tiimin kasvattaminen tai uusien asiakkuuksien löytäminen, verkostosta usein löytyy ratkaisu. Laajasta verkostosta löytyy aina joku, joka kaipaa juuri sinun osaamistasi. Tai ainakin joku, joka tuntee jonkun toisen. Verkoston lonkerot yltävät pitkälle ja ne tarjoavat usein mahdollisuuden uusiin asiakkuuksiin, yhteistyökumppaneihin ja jopa sijoittajiin.
4. Ulkoistaminen
Sinun ei tarvitse osata kaikkea itse. Tämä maa on täynnä osaamista sekä eri alojen ammattilaisia, jotka ovat kasvattaneet osaamistaan vuosikausien ajan. Sen sijaan, että itse käyttäisit vuosia uuden asian oppimiseen, mitäpä jos ulkoistaisit sen tekijälle, joka on jo alan konkari? Ulkoistaminen säästää aikaa (eli rahaa) ja voit itse keskittyä siihen, minkä itse jo osaat. Keräämällä ympärillesi ammattitaitoisia alihankkijoita voit kasvattaa yritystoimintaasi tavalla, joka yksin ei olisi mahdollista.
5. Näkyvyys
Verkostoituminen kasvattaa yrityksesi näkyvyyttä. Kun olet aktiivinen verkostoissasi, sinusta tulee tunnettu alallasi. Kuin itsestään nimesi alkaa tulla esiin alan keskusteluissa, kun joku kaipaa ammattitaitoista tekijää. Verkostoituminen vaatii työtä, mutta se toimii myös myyjänä. Maineesi myy osaamistasi puolestasi.
Vinkit verkostoitumiseen
Nyt on kenties tullut selväksi se, miksi verkostoituminen kannattaa. Mutta miten sitä tehdään? Tapoja on monia!
Valitse oikeat tapahtumat
Nykypäivänä verkostoitumistilaisuuksia on monenlaisia. Jotta työpäiväsi eivät kuluisi kissanristijäisiin, valitse oman liiketoimintasi tavoitteille sopivat tilaisuudet. Erilaiset seminaarit, työpajat sekä alan tapahtumat ovat mainioita paikkoja verkostoitumiselle. Pohdi myös, ketä kaipaat tällä hetkellä verkostoosi eniten? Kenties vertaistukea oman alan yrittäjistä, eri alojen osaamista oman toimintasi laajentamiseen vai raikkaita näkökulmia erilaisilta ihmisiltä?
Liity alan someryhmiin
Somen voima on kiistaton myös verkostoitumisessa. Sosiaalisessa mediassa on helppo törmätä kiinnostaviin yrittäjiin ja aloittaa keskusteluyhteys. On myös someryhmiä yrittäjille sekä tietyn alan osaajille. Liity ryhmiin ja osallistu keskusteluihin! Pian nimesi saattaa olla tuhansien ryhmäläisten mielessä, kun he tai joku heidän verkostostaan kaipaavat alasi osaamista.
Kuuntele ja ole aito
Verkostoituminen ei ole oman ja toisen keskustelijan hissipuheiden kilpailua. Kuuntele muiden tarinoita. Kiinnostu heistä ja heidän liiketoiminnastaan. Ole aito oma itsesi. Kerro myös omasta yrityksestäsi ja anna innostuksesi sitä kohtaan tarttua. Miksi kukaan kiinnostuisi toiminnasta, josta yrittäjä itse ei ole innostunut?
Ylläpidä suhteita
Verkostoituminen ei lopu siihen, kun lähdet tapahtumasta tai laitat somekanavan kiinni. Suhteiden ylläpitäminen on myös tärkeä osa verkostoitumista. Pidä yhteyttä uusiin tuttavuuksiin, kysele heidän kuulumisiaan ja syvennä suhteita. Verkostoitumisessa on hienoa myös se, kun voit yhdistää tuntemiasi ihmisiä. Näin verkostot kasvavat kuin itsestään.
Ei siis varmaan ole yllätys, että me rakastamme verkostoitumista! Uusiin ihmisiin ja yritystoimintoihin tutustuminen on mielestämme ehkä parasta yrittäjyydessä. Mikäli haluat verkostoitua meidän kanssamme, lähetä meille rohkeasti viestiä somessa niin jutellaan lisää!
Instagram: @petrap_opineo ja @yksinyrittajaakatemia
Facebook: Petra Pulkkinen ja Yksinyrittäjäakatemia